Zoeken

Wist u dat de Exchange database limiet van 16GB in Exchange 2003 (Standard) SP2 verhoogd is naar 75GB?
Microsoft (MS) heeft altijd twee versies van Exchange Server gehad – Standard en Enterprise. In de Enterprise versie was er geen limiet gesteld aan de hoeveelheid data (e-mail en documenten) die een bedrijf kon opslaan.  Sinds Exchange Server 2003 Service Pack 2 (SP2) is dit veranderd.
In versies van MS Exchange vóór Exchange 2003 SP2 was er bij de standaard versie van Exchange een database limiet van 16 GB. Dit betekende dat als uw bedrijf meer dan 16 GB aan e-mail data had dat Exchange ermee ophield zodra het limiet werd bereikt.

Microsoft heeft in SP2 de mogelijkheid gecreëerd om de database limiet te verhogen naar 75GB. Dit is een zeer welkom verandering gezien de toename in e-mailverkeer  en de grootte van bijlagen.

Maar…Exchange Server 2003 met SP2 heeft zonder aanpassing nog steeds een limiet – 18GB. Wij vertellen u hoe u dit kunt aanpassen om de volledige limiet van 75GB te benutten. Dit is belangrijk omdat het veel tijd kan kosten om een Exchange Server te herstellen zodra deze limiet bereikt is.

Hoe groot is mijn database nu?
Er zijn twee databases – “stores” genaamd binnen Exchange 2003:
Public Store – de data die in uw public folders (openbare mappen) staat
Private store – de data die in de Exchange Mailboxes staat – meestal email, agenda en contact informatie.

MS berekent het totale grootte van een tweetal bestanden om limiet vast te stellen voor elke store.
Afhankelijk van hoe (en waar) Exchange op uw server is geïnstalleerd zal de plaats van deze bestanden per server kunnen verschillen. U kunt ze echter altijd opzoeken met de zoek funktie in Windows.
Meestal staan ze in een map die “Program Files\Exchsrvr\MDBDATA” staat.
Grootte Pub1.edb + pub1.stm = totale fysische grootte Public Store
Grootte Priv1.edb + Priv1.stm = totale fysische grootte Private Store
Elke database heeft ook “lege” plekken waardoor de logische grootte van de database kleiner kan uitvallen.

In SP2 geeft MS ons de mogelijkheid om de logische grootte van beide databases in te stellen.
 
Hoe kan ik de volledige 75GB gaan instellen?
Helaas is er in System Manager (het beheersprogramma van Exchange 2003) geen mogelijkheid om dit aan te passen. U moet een registersleutel aanpassen. Gelukkig is dit eenvoudig en onderbreekt uw e-mailverkeer nauwelijks.

U kunt dit aangeven door een nieuwe sleutel genaamd “Database Size Limit in GB” (van het type DWORD) aan te maken op één van de volgende locaties:
• HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\\Private-GUID   -  Private Store
• HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\\Public-GUID   -   Public Store

GUID is een afkorting voor Globally Unique Identifier. Dit is een uniek 128 bit nummer dat door Windows of een Windows applicatie wordt gegenereerd, in dit geval Exchange 2003.