Zoeken

Wat is het verschil tussen 32-bits en 64-bits

De termen 32-bits en 64-bits hebben betrekking op de wijze waarop de processor (CPU) van een computer omgaat met gegevens.

Een van de grootste voordelen van een 64-bits versie van Windows is de mogelijkheid om meer dan 4GB fysiek geheugen te kunnen gebruiken. Het virtueel geheugen (een wisselbestand op de harddisk, dat een stuk trager werkt dan RAM) hoeft dan niet meer te worden gebruikt.

Programma's die speciaal geschreven zijn voor een 64-bits besturingssysteem zullen een stuk sneller werken, maar ook als je met meerdere programma's tegelijk werkt, of vaak gebruik maakt van fotobewerking- en videoprogramma's en andere programma's waarvoor complexe berekeningen en een grote hoeveelheid geheugen vereist zijn heeft een 64-bits versie voordelen. Op een 64bits systeem werken, over het algemeen, ook 32-bits programma's zonder problemen, maar (op enkele uitzonderingen na) niet sneller dan op een 32bits systeem.

Punten van aandacht

Om een 64-bits versie te kunnen gebruiken moet je wel een computer hebben met een daarvoor geschikte processor en voldoende geheugen. Hier kun je gemakkelijk bekijken of jouw processor aan de eisen voldoet!

Informatie over het merk en type van de processor in het systeem kun je vinden in de Systeemeigenschappen (Windows toets+Pause)

64 bits versies accepteren alleen digitaal ondertekende stuurprogramma's wat inhoudt dat oude apparaten vaak niet kunnen worden geïnstalleerd, omdat de handtekeningen daarbij meestal ontbreken.

32-bits stuurprogramma's worden niet ondersteund en het is mogelijk dat er niet voor alle apparaten voor de computer 64-bits stuurprogramma's beschikbaar zijn, maar een positief puntje is dat Windows al veel (ook oudere) apparaten herkent en daardoor zelf de benodigde software kan installeren. Ondanks dit feit is het aan te raden om bij de diverse leveranciers te informeren of er ook 64bits updates voor jouw apparaten zijn.

16 bits software wordt niet meer herkend.