Zoeken

Bestanden gewist?

Heb je per ongeluk bestanden verwijderd? Zijn die ook niet meer in de prullenbak te vinden? Is een map beschadigd en niet meer te gebruiken? Met Windows 7 kun je dit vaak ongedaan maken of herstellen met de optie Vorige versies.

Vorige versies zijn kopieën van bestanden en mappen die zijn gemaakt met Windows Back-up of van bestanden en mappen die automatisch zijn opgeslagen door Windows als onderdeel van een herstelpunt. Die kun je terugzetten of naar een andere locatie kopiëren.

Open verkenner en klik met de rechtse muistoets op de map waaruit de bestanden zijn gewist, kies 'Vorige versies terugzetten'. Met een beetje geluk vindt je in het volgende venster een of meer oude versies van de map terug. Selecteer er een en klik Kopiëren als je de inhoud op een andere locatie wilt hebben, of Terugzetten om de inhoud in de geselecteerde map te plaatsen.

In sommige gevallen is de knop Terugzetten niet beschikbaar, kies in dat geval Openen (of dubbelklik op de map) en sleep het gewenste bestand of een map naar een andere locatie op de computer.

Heb je een map een andere naam gegeven en ben je de oude naam vergeten? Dan kun je ook dat nog terugzetten(vinden).

Open Windows verkenner en klik met de rechtse muistoets op het station waarop het hernoemde bestand zich bevond en klik op Vorige versies terugzetten, kies een datum en klik op Openen. Blader naar de vermoedelijke locatie. Als je de map of het bestand teruggevonden hebt sleep je het naar een map naar keuze.

Standaard werkt Vorige versies alleen op de systeemschijf, dus die waarop Windows is geïnstalleerd, maar dat kun je aanpassen.

Ga naar Start en type sysdm.cpl in het zoekvak, druk enter of klik op sysdm.cpl, klik op het tabblad Systeembeveiliging en selecteer het station waarop je Voorgaande versies in wilt schakelen, klik op Configureren. Kies 'Alleen vorige bestandsversies terugzetten' om Vorige versies te kunnen gebruiken of op 'Systeeminstellingen herstellen en vorige bestandsversies terugzetten', als je vindt dat het zin heeft om ook systeemherstel te gebruiken voor het station.